Jempi,Leffe,Ventoux op Rollen,Kiek
terug naar overzicht Ventoux-op-Rollen
VENTOUX OP ROLLEN 15
Scorebord      Scorebord Ventoux-op-Rollen 15
Film van de finalerit
Film van rit 3.4.3

Verslag van 15e Ventoux-op-Rollen
Bekijk ook het fotoalbum van de 15e Ventoux-op-Rollen.
Ventoux op Rollen XV - 7 december 2013Vorig jaar bleek de zaal in Hallaar te klein bleek voor het talrijk opgekomen publiek. Daarom weken we voor de derde lustrumeditie van onze Ventoux op Rollen uit naar de iets grotere parochiezaal van Heist-Station, dat is de mythische zaal waarin Frederique Robert 6 jaar geleden het nog steeds ongenaakbare all-time VoR-snelheidsrecord op 16"40 zette.

Keukens Van Lommel, winnaars VoR15 Opnieuw kregen we een mooi deelnemersveld bij elkaar met daarin voor elk wat wils: sterke renners uit beloften, junioren en nieuwelingen, een strijdlustig damesteam, bodycheckende ijshockeyers, mannen van het echte 'stalen ros' en een aantal snelheidsduivels die het all-time-record van de VoR wilden aanvallen.

Van de deelnemers van vorig jaar tekenden acht ploegen opnieuw present. Zo stond de volledige top 5 van 2012 opnieuw aan de start.
 • ski-outlet.be, de winnaars van vorig jaar. De ploeg is samengebracht door Dietrich Dils, die twee weken terug samen met Chris Heylen nog Belgisch vice-kampioen op rollen werd bij de vergunninghouders. Daarnaast konden zij onder meer Ruben Boons opstellen, de snelste renner van vorig jaar.
 • 4bikes Indoor Cycling, een ploeg met heel wat kleppers in de rangen, zoals Luc Hendrickx (snelste renner VoR12), en Joeri Gouwkens en Anton Wouters die deel uitmaakten van Team Olympia, winnaars van onze tiende editie. Joeri en Anton werden trouwens ook al Belgisch vice-kampioen op rollen dit jaar, maar dan bij de toeristen.
 • De CD-Bikers, de sterke ploeg samengesteld door Chris Deckers, al jaren goed voor een finale- en zelfs podiumplaats. Chris deed onder meer, net als vorig jaar, een beroep op de diensten van streekrenner Michael Goolaerts.
 • Het S-Team, een ploeg ontstaan als gevolg van een après-ski-belofte van ploegkapitein Luc Kerkhofs aan onze voorzitter. Voor hun derde deelname op rij hadden ze opnieuw snelle man Mario Haelewaeters meegebracht.
 • De Patsberen, een ploeg die bestaat uit vier beloftevolle jonge renners die al heel wat prijzen wegkaapten in diverse jeugdcompetities. Bij hun eerste deelname werden ze meteen vijfde. Als ze zich wilden verbeteren moest finale het doel zijn.


 • Ook drie andere ploegen waren er vorig jaar al bij:

 • het team van Keukens van Lommel, voor de twaalfde opeenvolgende maal aan de start. Zij vergaarden reeds een indrukwekkend palmares op onze rollen, met onder meer vier overwinningen. Ploegkapitein Chris Heylen (zoals gezegd ook Belgisch vice-kampioen op rollen) diende vorig jaar jammer genoeg forfait te geven, maar was er dit jaar opnieuw bij. Tot zijn spijt diende hij drievoudig snelste VoR-renner Bart Melis te missen in zijn selectie.
 • Squadra Verama uit Leuven, een ploeg van sterke wielertoeristen die al uitblonken in verschillende Cyclosportieven. Bij hun eerste deelname vorig jaar werden ze negende. Ditmaal werd de selectie versterkt met als doel een plaatsje in de linkerkolom van de einduitslag te versieren.
 • Het team van de CD Bikers Ladies, vier dappere dames die het durfden op te nemen tegen 60 mannen. We waren benieuwd hoe de ploeg van de zusjes Dana en Steffi Lodewijks het er dit jaar zou vanaf brengen.


 • Van de acht overige ploegen hadden er al twee ervaring met onze organisatie:

 • TVDP, afkorting van 'T is Veu De Pinten, de Zonderschotse ploeg van Dieter Bellekens, die na een jaartje afwezigheid opnieuw van de partij was. De rollen vormen hun alibi voor een avondje pintelieren. Laat u echter hierdoor niet misleiden, want twee jaar geleden werden ze mooi achtste.
 • De Pedaalridders, eveneens een ploeg van 't Zonderschot, met roots in de plaatselijke chiro. Hun sterkhouder is de schoonzoon-in-spe van onze sponsor.

  De zes resterende ploegen waren echte groentjes op de Ventoux op Rollen

 • Toer de Sol, een ploeg genoemd naar de de retro-koers die zij jaarlijks in Ranst organiseren “voor renners met haar op de benen”. Eigenlijk wilden zij vorig jaar al deelnemen, maar onze startgrid was toen reeds vol. Dit jaar schreven ze meteen twee ploegen in.
 • Superaspiranten Chiro Heist Centrum, een echte heimatploeg met in hun rangen twee zonen van Nissorappers.
 • Leiding Chiro Zonderschot, een derde ploeg uit het Zonderschot. Met drie deelnemende teams was dit Heistse gehucht wel erg sterk vertegenwoordigd. Het beloofde een titanenstrijd te worden om de eretitel “ploeg van ’t Zonderschot” mee naar huis te nemen.
 • De Rappe Sjoepappe, opvolgers van de Beasty Boys. Evert Verbist kon dit jaar niet aanwezig zijn, maar één van zijn teamgenoten, Roel Volckaerts, zag een jaar zonder VoR niet zitten en zocht een nieuwe ploeg bij mekaar.
 • Snelle Beentjes, een ploeg van vier ijshockeyspelers die voor de verandering hun krachten bundelden op de rollen. Dat moest en zou gensters geven.

  Om kennis te maken met de rollen reden alle ploegen een proloog, die net als vorig jaar bestond uit een aflossingstijdrit over twee ronden. Deze proloog werd gewonnen door 4bikes Indoor Cycling, met een kleine voorsprong op ski-outlet.be. Derde werden de neofieten van Snelle Beentjes, in dezelfde tijd als de Patsberen.

  Koers rijden is zere rijden

  En dan begonnen we aan de races van ploeg tegen ploeg. Dit gaf al direct aanleiding tot enkele mooie duels. In ronde 1 werd stevig gebakkeleid voor een plaatsje in de top 8: de Pedaalridders haalden het nipt tegen Toer de Sol 2 (ondanks een erg sterke prestatie van Jan De Beuckeleer van Toer de Sol); en door hun overwinning in de laatste race, verwees Squadra Verama het S-Team naar de onderste tabelhelft.

  In ronde 2 werd hard gebikkeld voor een finaleplaats. Het bleef telkens spannend tot de laatste rit. CD Bikers haalden het nipt van De Patsberen en Snelle Beentjes hielden ei zo na Keukens Van Lommel uit de finale. Een specale rit was het toen Nick Vervoort van De Patsberen, Michael Goolaerts van CD-Bikers en Dietrich Dils van ski-outlet.be tegen mekaar uitkwamen, drie renners die in de eerste ronde exact dezelfde tijd van 17”67 neerzetten. In hun onderlinge confrontatie trok Dietrich aan het langste eind.

  Al die wedstrijden leverde ook een aantal zeer scherpe chrono’s op. Zo klokte Wim Vanschaeren van Keukens Van Lommel bij zijn eerste rit onmiddellijk een tijd van 16”76. Nog in dezelfde ronde werd deze besttijd al verbeterd door Anton Wouters van 4bikes Indoor Cycling: 16”61. Het was duidelijk dat het record van Frederique Robert in gevaar was.

  In ronde drie werd de eindangschikking dan in de definitieve plooi gelegd. Hierbij werd de volgorde van de renners gewijzigd op basis van hun tijd in de voorgaande rondes, zodat in de laatste ritten telkens de snelste renners tegen elkaar zouden uitkomen.

  In de eerste finalepoule werd gestreden voor plaatsen dertien tot zestien. Dertiende werd Toer de Sol 2. Waarschijnlijk hadden ze op de rollen te weinig het kasseigevoel kunnen ondervinden. Toch blonk Jan De Beuckeleer uit met een tijd van 17”09, waarmee hij zomaar even de vijfde snelste renner van de avond werd. TVDP werd veertiende (misschien toch de ploegnaam iets teveel letterlijk genomen?), de CD-Bikers Ladies werden vijftiende, een prachtprestatie van Maxime, Julie, Dana en Steffi (hopelijk zien we ze volgend jaar terug op de rollen) en Leiding Zonderschot toog naar huis met de Rode Lantaarn. Als ze volgend jaar in korte broek starten zit er waarschijnlijk meer in.

  Anton Wouters van 4 bikes indoor cycling, snelste renner VoR15 In de poule voor plaatsen negen tot twaalf nam het S-Team de maat van de anderen. Zij werden negende. Tiende werden de Rappe Sjoepappe. En dankzij de tijd van Mathieu werden de Super Aspi’s elfde, net gevolgd door Toer de Sol 1.

  In de reeks voor de plaatsen vijf tot acht waren de Patsberen en Snelle Beentjes zeer aan elkaar gewaagd. Beide ploegen hadden op een haar na de finale gemist (waarin ze zeker niet zouden hebben misstaan). De vijfde plaats ging uiteindelijk naar De Patsberen met één luttel puntje verschil. Snelle Beentjes maakten hun naam letterlijk waar. Zij waren zeker een aanwinst in ons deelnemersveld en mogen bij een volgende deelname gerust hoger mikken dan hun zesde plaats van dit jaar. De Pedaalridders (met een sterke aanvoerder Joost) leverden een prima prestatie en werden zevende. Achtste werd Squadra Verama, een plaatsje hoger dan vorig jaar. Zij konden met opgeheven hoofd terug naar Leuven om verslag uit te brengen bij kapitein Randy.

  De grote finale (bekijk de film hier) werd waarschijnlijk de spannendste in de geschiedenis van de Ventoux op Rollen. Voor ski.outlet.be sloeg het noodlot toe in de voorlaatste rit toen het linkervoethaakje van Dietrich Dils afbrak, waardoor hij zijn rit niet kon verderzetten (kijk hier naar de film van deze rit). Desondanks kwam zijn team vóór de start van de ultieme finalerit nog in aanmerking voor de overwinning, samen met 4bikes Indoor Cycling en Keukens Van Lommel. Dankzij een formidabele laatste rit van Wim Vanschaeren kon Keukens Van Lommel toch nog onverhoopt het laken naar zich toetrekken: de drie ploegen eindigden met gelijke punten, waardoor de tijd van de snelste renner in die ronde de doorslag gaf. Tweede werden 4bikes Indoor Cycling en derde ski.outlet.be. Een eervolle vierde plaats ging naar de CD-Bikers.

  De prijs voor de snelste renner was voor Anton Wouters van 4bikes Indoor Cycling, die een tijd van 16”61 neerzette. In de all-time ranking komt hij daarmee op de vierde plaats. De tweede snelste van de avond, Wim Vanschaeren van Keukens Van Lommel, klokte 16”76, nipt gevolgd door Joeri Gouwkens van 4bikes Indoor Cycling met 16”79. In de geschiedenis van de Ventoux op Rollen reden nu al acht renners onder de 17 seconden. In totaal doken dit jaar liefst tweeëntwintig renners onder de 18 seconden, tegenover zestien vorig jaar en dertien twee jaar geleden, wat aangeeft dat het niveau van onze organisatie jaar na jaar stijgt.

  Alle uitslagen van onze vijftiende Ventoux op Rollen vind je terug op het scorebord. Elders op onze website kan je ook alle foto’s van deze avond bekijken.

  Tot slot bedanken we alle renners, sponsors, toeschouwers en sympatisanten voor een alweer geslaagde organisatie. Hopelijk tot volgend jaar!Scorebord      Scorebord Ventoux-op-Rollen 15
- Pit -


Pit
Tot hier het verhaal van onze 15 edities.
Doe je graag een keer mee ?
vraag dan info over de volgende Ventoux-op-Rollen


Bekijk ook het fotoalbum van de 15e Ventoux-op-Rollen.
Overzicht