Jempi,Leffe,Ventoux op Rollen,Kiek
terug naar overzicht Ventoux-op-Rollen
VENTOUX OP ROLLEN 10
Scorebord

Verslag van 10e Ventoux-op-Rollen
Bekijk ook het fotoalbum van de 10e Ventoux-op-Rollen.
Ventoux op Rollen X - 22 november 2008
door Pit


Op zaterdag 22 november vond de 10e Ventoux op Rollen plaats. Voor deze editie waren we weer eens - noodgedwongen - uitgeweken naar een andere locatie: zaal Withof te Heist-Zonderschot. Al hebben we ons die verhuis achteraf niet beklaagd, want de zaal vormde een schitterend decor voor het brokje topsport dat onze rollenkoers toch wel biedt.

Opnieuw waren we erin geslaagd een sterk en attractief deelnemersveld op de rollen te brengen, met tien ploegen die er ook al bij waren in een van de vorige jaargangen en zes volslagen nieuwkomers. Bij deze nieuwkomers zaten twee onvervalste primeurs:
  • Voor het eerst kregen we een volledige damesploeg aan de start, met name de Larum Ladies uit Geel. In het verleden hadden er ooit wel vrouwen meegedaan, maar dan in een team samen met mannelijke renners. Maar nog nooit durfden vier dames het opnemen tegen zestig mannen.
  • Ook voor het eerst was er een buitenlands team dat meedong naar de overwinning. Dat waren de ONK-Boys uit Nederland. Hun team is genoemd naar hun prestigieuze organisatie, het Open Nederlands Kampioenschap op Rollen, dat begin januari plaatsvindt in het Nederlandse Bladel.
Verder waren er twee nieuwe ploegen die met flink wat ambitie naar ’t Zonderschot waren afgezakt: de voetballers van VK Trappen Steels, recent in het eigen Land van Waas nog winnaars van Burkina Faso op Rollen én Team Olympia uit Geel, een ploeg die heel wat adelbrieven kon voorleggen. Zij zouden, naar eigen zeggen, de titelverdedigers van Skinfit het vuur aan de schenen leggen.

Andere nieuwkomers waren de Swingcafé-Bikers, een onuitgegeven fusie tussen het gehalveerde team van Swingcafé Lier en de Heistse Powerbikers en Veutterap, een ploeg van eigen Nissorap-makelij, bestaande uit zonen van clubleden aangevuld met ouderdomsdeken Johny.

Verder waren ook al de finalisten van het vorige jaar er opnieuw bij:
  • het Skinfit Team dat altijd als favoriet start op onze rollenkoers en een vierde overwinning op rij zou proberen te halen
  • de Fikskes uit Itegem, ploeg van de immer lachende coiffeur Philippe. Hun ambities lagen dit jaar echter op een iets lager niveau: enkele raspaardjes van hun sterke ploeg van vorig jaar (o.a. tijdsnelste Frederique Robert) moesten op stal blijven wegens stageverplichtingen met hun wielerclub.
  • het A-Team, atletiekers uit Bouwel die hun derde plaats van verleden jaar zouden proberen te overtreffen
  • de Fietsshop Bikers, die wilden bewijzen dat hun finaleplaats van vorig jaar geen toevalstreffer was
Snelste renner Bart Melis in volle actie op VOR10!Kortom, we hadden een mooi deelnemersveld om onze negende organisatie kleur te geven.
Onder de deelnemers bevonden zich ook enkele andere oude bekenden. De CD-Bikers, de ploeg van de Werftse fietsenmaker Chris Deckers was er al voor de tweede keer bij. Larum Fietst, de ploeg van de KWB van Geel-Larum, genoemd naar hun jaarlijkse fietshappening, deed nog beter met een derde deelname op rij.

En tot slot waren ook nog twee ex-winnaars van eerdere edities van de Ventoux op Rollen van de partij: de Schotters en de Mottebollen, beide oude getrouwen van onze organisatie. De Schotters (6e deelname) wilden natuurlijk niet ontbreken bij een wedstrijd die doorging in Heist-Zonderschot. Zij hoopten te kunnen profiteren van het thuisvoordeel en brachten zelfs Marino Buts in stelling, snelste renner van de 4e Ventoux op Rollen. En de Mottebollen, de ploeg rond onze trouwe deelnemer Gunther Meulders, scoorde zelfs een achtste deelname op tien edities. Merci jongens voor jullie jarenlange deelname !

Zo waren alle ingrediënten aanwezig voor een mooie sportavond. Dat had ook de regionale televisie RTV begrepen, die tijdens de wedstrijden opnames kwam maken voor het programma Jan Publiek.

De proloog leverde meteen vuurwerk op. De titelverdedigers van Skinfit wisten zich slechts als derde te plaatsen. Voor de overwinning in dit onderdeel werd het een nek-aan-nekrace tussen Team Olympia en het A-Team, met één tiende van een seconde beslecht in het voordeel van Olympia. Dat beloofde, want de Skinfitters kennende gingen zij niet op hun kop laten zitten.

In de poules werd het kaf van het koren gescheiden. Dit leverde soms prangende duels op, waarbij een verschil van luttele fracties van een seconde kostbare punten kon opleveren. Zo waren we getuige van een broederstrijd tussen de Fietsshop Bikers en de Fietsshop Racers. In het verleden waren de Bikers steevast de beteren van de Racers. Vorig jaar waren de Bikers zelfs nog finalist. Nu ging het echter om de knikkers in een rechtstreeks duel, waarbij de Racers dit keer aan het langste eind trokken. We zijn er zeker van dat deze tweekamp nog vaak zal worden opgerakeld in Fietsshop-middens. De Racers zouden uiteindelijk achtste worden, de Bikers negende.

Een andere interessante confrontatie was die tussen Fikskes 1 en Fikskes 2. Zoals gewoonlijk bracht de Fikskes-delegatie heel wat ambiance in de zaal, en zeker nú wanneer de twee eigen teams het tegen elkaar opnamen.. Fikskes 1 - met hun sponsor-coiffeur in de opstelling - toonden zich hierbij de betere van Fikskes 2.

In de finaleronde kwamen ploegen en renners uit tegen concurrenten van een vergelijkbaar niveau. Hier werd de einduitslag vastgelegd. In de reeks voor de plaatsen dertien tot zestien konden de Larum Ladies de rode lantaarn niet ontlopen. De prestatie van Marijke Belmans verdient echter een speciale vermelding, want zij slaagde erin enkele mannen achter zich te houden. Veutterap eindigde verdienstelijk vijftiende, Fikskes 2 veertiende en de Mottebollen voelden zich toch een klein beetje winnaar door de overwinning te grijpen in deze reeks.

In de wedstrijden voor plaats negen tot twaalf moesten Fikskes 1 het afleggen tegen de Schotters, die in hun thuisbasis drie plaatsen stegen tegenover 2007. De Swingcafé-Bikers maakten een geslaagd debuut, en swingden net na de Fietsshop Bikers naar de tiende plaats.

In de volgende groep (van plaats vijf tot en met acht) toonden de CD-Bikers zich de sterksten. Zij werden vijfde, heel wat beter dan de dertiende plaats van vorig jaar. VK Trappen Steels trapte zich naar een mooie zesde plaats, net voor Larum Fietst en de Fietsshop Racers.

De winnaars van Team OlympiaKortom, we hadden een mooi deelnemersveld om onze negende organisatie kleur te geven.
Net voor de finalereeks werden enkele trouwe deelnemers aan de Ventoux op Rollen op het podium geroepen. Stefan Verbeeck (6e deelname), Chris Heylen (6e deelname), Kris Horemans (7e deelname) en Gunther Meulders (8e deelname) konden naar huis terugkeren met een lekkere fles Cava. En de Larum Ladies werden letterlijk in de bloemetjes gezet, omdat zij het hadden aangedurfd als eerste vrouwelijke ploeg deel te nemen.

De ultieme finaleritten werden wederom begeleid door de beats van ‘Schumacher’. Even liet onze disc-jockey zijn persoonlijke voorkeur blijken, toen hij het plaatje van "the A-Team" oplegde, maar het mocht niet baten: het goud werd verdiend gewonnen door de spinners van Team Olympia - wat wil je, met een triatleet, een beoefenaar van extreme sporten én twee gewezen beloften uit een Pro-Tourploeg in de rangen. Het zilver was voor de Skinfitters en het brons voor het A-Team. De Nederlandse ONK-Boys eindigden, ondanks een verdienstelijke wedstrijd, net buiten de medailles.

In de laatste reeks met de op papier snelste renners evenaarde Bart Melis zijn eigen dagrecord met 16"8. Zo werd hij de verdiende winnaar van de trofee "snelste renner", vóór Anton Wouters van Team Olympia (17"0), met Chris Heylen (Skinfit) en Joeri Gouwkens (Olympia) ex-aequo op de derde plaats met een tijd van 17"4. Het record van Frederique Robert (16"4, gereden tijdens de vorige editie van de Ventoux op Rollen), bleef overeind.

Het volledige uitslagenbord van onze 10e Ventoux op Rollen vind je hier.


- Pit -
Pit Lees je graag verder, lees dan ook
het verslag van de 11de Ventoux-op-RollenOm een idee te hebben hoe het er aan toeging vind je hieronder weer een filmpje van de finalerit.

Het verslag dat RTV kwam maken van onze VoR kan je hieronder bekijken.


Overzicht