Jempi,Leffe,Ventoux op Rollen,Kiek
terug naar overzicht Ventoux-op-Rollen
VENTOUX OP ROLLEN 11
Scorebord
Film van de finalerit

Verslag van 11e Ventoux-op-Rollen
Bekijk ook het fotoalbum van de 11e Ventoux-op-Rollen.
Ventoux op Rollen XI - 28 november 2009

Trofee VoR11Back to the roots voor de elfde Ventoux op Rollen, die opnieuw als vanouds in de parochiezaal van Hallaar werd georganiseerd.

Het deelnemersveld kondigde zich veelbelovend aan met twee van de vier finalisten van vorig jaar erbij: overwinnaar Team Olympia (nu omgedoopt tot Team Concap) en runner-up Skinfit Team. Daarnaast zou er heel wat verzameld talent uit de wielerwereld naar onze organisatie afzakken, waaronder ex-prof Evert Verbist, dit jaar nog winnaar van ondermeer de Beverbeek Classic. Helaas gaven de titelverdedigers in extremis forfait, waardoor we ons genoodzaakt zagen opnieuw een eigen Veutterap-ploeg op te trommelen om de wedstrijden volgens schema te kunnen laten verlopen.

Naast het Skinfit Team - in een recent verleden goed voor drie overwinningen op rij - en Veutterap waren er nog vier ploegen van de partij die vorig jaar ook al deelnamen:
 • De CD-Bikers, de ploeg van fietsenmaker Chris Deckers, waren er al voor de derde keer bij. Na een 13e en een 5e plaats koesterde Chris ditmaal duidelijk steile ambities. Hij had met Stef Andries, Christophe Beddegenoodts en Michel Mergaerts een aantal oude bekenden opgetrommeld. Zij hadden vroeger met de ploeg van de Knoet al eens hoge ogen gegooid op onze rollenkoers.
 • De Fietsshop Racers, onder leiding van Karel Michiels, deden al voor de vierde keer mee. In het onderlinge duel met de Fietsshop Bikers beten de Racers de eerste twee jaren in het zand. Vorig jaar konden ze - zij het nipt - voor het eerst de Bikers kloppen. Nu waren de Fietsshop Bikers er niet bij. Zou dit leiden tot de definitieve ontbolstering van de Racers?
 • De Zonderschotse MTB De Schotters, winnaars in 2001 en 2002, tekenden al voor een zevende deelname.
 • En de absolute ouwe getrouwen van onze organisatie, de Mottebollen, waren al voor de negende keer op rij present. Zij wonnen de Ventoux op Rollen al eens in 2003.
Vier andere ploegen deden in een verder verleden al eens één of meerdere keren mee:
 • Gigabike, goed voor een vijfde deelname. Deze ploeg durfde het als enige aan om een dame op te stellen, weliswaar niet van de minsten. Hannah Verhaeghe is namelijk een niet onnverdienstelijk wielrenster, die rijdt voor het RedSun Cycling Team.
 • Dodehonden.com, met als kapitein Gert Vercammen, de grote man achter de organisatie van Heist Loopt & Zingt, waren toe aan hun derde deelname.
 • WTC ’t Centrum uit Berlaar-Heikant. Na een eerste optreden drie jaar geleden kwamen de mannen van de Hei dit jaar duidelijk met meer ambitie aan de start. Getuige hiervan hun teamopstelling: de Flying De Beul brothers, aangevuld met de twee Fast Danny’s uit Putte.
 • het Doremieke AA-team, dat zich met hun kleurrijke en carnavaleske outfit van datum en plaats leek vergist te hebben.
Tenslotte waren er zes volslagen debutanten op de Ventoux op Rollen:
 • Leuven-Oep-Rollen, een ploeg uit Leuven (what’s in a name), met de broer van een Nissorap-clublid aan de start
 • De Jutse Wielervrienden, de ploeg van de gelijknamige wielertoeristenclub uit Koningshooikt (of Jut), afgevaardigd door garage Van Parijs.
 • Omterrapste, de ploeg rond oud-renner Dirk Liekens, die zijn drie schoonzonen willens nillens mee in het avontuur sleurde. Aangezien deze drie mannen allen een nauwe band hebben met de wielersport, waren de verwachtingen bij hun debuut op rollen hooggespannen.
 • The Beasty Boys, de ploeg rond Evert Verbist, die zich versterkt wist met zijn jongere broer en een aantal andere collega-renners
 • De Djabbereers, een ploeg die uit dezelfde weerbarstige klei getrokken is als hun moederploeg de Mottebollen
 • De tweede ploeg van Doremieke: de Bleukes, met als gastrenner niemand minder dan de toekomstige burgemeester van Tremelo Traditiegetrouw werd de wedstrijd op gang geschoten met een proloog. Hierbij vlogen de vonken er direct af. De proloog werd gewonnen door de Fietsshop Racers vóór de CD Bikers en het Skinfit Team. De tweelingploegen Doremieke AA-TEAM en De Bleukes sloten de rij. De verschillen tussen de topploegen waren echter zeer klein, wat een spannende eindstrijd liet verhopen.

  Intussen was de zaal aardig volgelopen met supporters en werd het tijd voor het echte werk. De eerste twee ronden zorgen er steevast voor dat de ploegen, op basis van de onderlinge krachtsverhoudingen, in vier finalepoules worden opgedeeld, waarin zij strijden voor de eindrangschikking. In deze finaleronde worden renners van gelijkwaardig niveau tegen elkaar uitgespeeld, wat steeds spannende wedstrijden oplevert.

  In de reeks voor de plaatsen dertien tot zestien rolde Leuven-Oep-Rollen zijn tegenstanders op en werd zo in de eindstand mooi dertiende. Voor het ontlopen van de laatste plaats kwam het tot een broederstrijd tussen de Bleukes en de pruikenbende van het Doremieke AA-Team. Hierbij bleken de Bleukes toch nog wat te groen achter de oren. De Djabbereers djabberden naar een veertiende plaats. Hiermee eindigden zij twee plaatsen achter hun leermeesters De Mottebollen.

  Fietsshop Racers, winnaars VoR11 De wedstrijden voor plaats negen tot twaalf waren superspannend en gelijkopgaand. De jongens van WTC ’t Centrum eindigden op een verdienstelijke negende plaats. Zij klopten thuisploeg Veutterap (die uiteindelijk Nissorap bleek), Dodehonden en Mottebollen.

  De ritten voor plaats vijf tot en met acht werden verreden op de tonen van ‘Tommeke-tommeke-tommeke, watoedenu’. In deze kleine finale werd toonden de Jutse Wielervrienden zich de sterksten. Zij werden vijfde, een sterk resultaat voor een eerste deelname. Gigabike, met de enige dame van het ganse deelnemersveld in de ploeg, werd zesde. De Schotters, twee jaar geleden nog 14de en vorig jaar 11de, stegen nu opnieuw vier plaatsen en eindigden net vóór The Beasty Boys.

  Voor de grote finale werd ‘Schumi’ weer van stal gehaald. Het werd de spannendste eindstrijd in jaren. Fracties van seconden betekenden winst of verlies van kostbare punten. Na drie ritten kwamen nog steeds drie teams in aanmerking voor de eindwinst. In de laatste rit, waarbij de allersnelste benen van de avond het tegen elkaar opnamen, werden dan ook de snelste tijden van deze VoR-editie gereden. Ondanks de derde plaats van kopman Karel Michiels in deze rit, ging de eindoverwinning naar de ploeg van de Fietsshop Racers. Deze ploeg bewees nog maar eens dat je niet noodzakelijk de supersnelste renners in je team moet hebben om de Ventoux op Rollen te winnen. Een goed uitgebalanceerd geheel is minstens even belangrijk. Het zilver werd behaald door het Skinfit Team, de derde plaats door de CD Bikers. Omterrapste kon in de finale zijn naam niet volledig waarmaken en eindigde net buiten de medailles. Toch kunnen zij terugblikken op een geslaagde eerste deelname.

  De snelste tijd van de avond werd gereden door Bart Melis van Skinfit Team, die in de finale ontplofte en een besttijd van 17"4 klokte. Dit was twee tienden sneller dan Michel Mergaerts van CD Bikers (17"6). Karel Michiels en Bart Lemmens van de Fietsshop Racers eindigden ex aequo op de derde plaats met een tijd van 17"8.

  Het volledige uitslagenbord van onze 11e Ventoux op Rollen vind je hier.

  We zouden tenslotte via deze weg nog eens alle deelnemers, supporters en sponsors willen bedanken voor een meer dan geslaagde avond. Vooral de renners kunnen we niet genoeg bedanken want zonder hen natuurlijk geen spektakel.


  - Pit -
Pit Lees je graag verder, lees dan ook
het verslag van de 12de Ventoux-op-Rollen
Overzicht