Jempi,Leffe,Ventoux op Rollen,Kiek
terug naar overzicht Ventoux-op-Rollen
VENTOUX OP ROLLEN 12
Scorebord
Film van de finalerit

Verslag van 12e Ventoux-op-Rollen
Bekijk ook het fotoalbum van de 12e Ventoux-op-Rollen.
Ventoux op Rollen XII - 4 december 2010

Fietsshop Racers, winnaars VoR12 Wat hadden we graag nog eens een volledige damesploeg aan de start van onze Ventoux op Rollen gehad. Onze gebeden raakten bijna verhoord toen de Female Fikskes zich voor de editie 2010 inschreven. Jammer genoeg lieten zij in extremis weten dat zij niet aan een vierde deelneemster geraakten.

Na het afzeggen van de de "Fikskinnekes" moesten in de laatste week nog twee plaatsen op de startgrid worden ingevuld. De Spurtbommekes en TVDP, twee ploegen rond een zoon van één van onze Nissorappers, maakten echter mooi op tijd de affiche vol.

En dat deelnemersveld mocht er weer wezen: zo was het volledige podium van het voorbije jaar opnieuw van de partij: de Fietsshop Racers, de ploeg rond Karel Michiels; de CD Bikers, die de eer zouden verdedigen van fietshandelaar Chris Deckers, en tenslotte het Skinfit Team, al jarenlang niet uit de eerste drie weg te slaan, met in hun rangen trouwe deelnemers als Kris Horemans en Chris Heylen. Al deze drie ploegen hadden echter minimaal twee nieuwe renners meegebracht tegenover vorig jaar, zodat vooraf niets kon gezegd worden over de uiteindelijke afloop.

Het strijdperk werd opnieuw gevormd door de parochiezaal van Hallaar. Buiten dwarrelden fikse sneeuwbuien uit de lucht, maar dat kon onze deelnemers er niet van weerhouden om allemaal op de afspraak te verschijnen. Binnen was het intussen warm en (voorlopig nog) droog.

Naast de top drie van vorig jaar, waren nog heel wat andere ex-deelnemers van de partij:
 • De Stiggs, vroeger bekend als Dodehonden.com, hadden hun witte pakken en dito helmen thuisgelaten. Anoniem meedraaien zat er dus niet in. Net als hun beroemde voorbeeld waren zij wél van plan om met een verschroeiende snelheid over het podium te scheuren.
 • WTC 't Centrum, met de Flying De Beul Brothers, werden vorig jaar nog negende. Nu kregen zij echter af te rekenen met een tegenslag van formaat: twee teamleden geveld door ziekte. Gelukkig werden zij gedepanneerd door de Stiggs, die hun renstal van genoeg reservepiloten hadden voorzien.
 • De Schotters, met twee deelnemende ploegen, het Schotters Pro Team en het Schotters Team Verbeeck. De naam Schotters Pro Team zegt genoeg over de ambitie: beter doen dan de zevende plaats van vorig jaar. En ook het Schotters Team Verbeeck had zijn naam niet gestolen: alle ingeschreven ploegleden gingen met de familienaam Verbeeck door het leven. Jammer genoeg werd Gery Verbeeck op het laatste moment ziek, zodat hij door Roel Cannaerts moest vervangen worden.
 • De Mottebollen en De Djabbereers, twee ploegen aangebracht door Gunther Meulders. Gunther tekende dit jaar voor de tiende deelname op rij, een record in de annalen van de Ventoux op Rollen. Speciaal om te vermelden is dat hij niet langer meedeed met de Mottebollen zelf, maar door zijn eigen ploegmaten naar het team van de Djabbereers werd gedegradeerd.
 • De Jutse Wielervrienden, plaatsten sponsor Werner van Parijs himself mee op de rollen. Na hun vijde plaats van vorig jaar hoopten zij dit keer misschien stiekem op een finaleplaats.
 • De Fikskes, terug van weggeweest na een jaartje afwezigheid. Bij vorige deelnames lieten zij al zien dat ze een sterke ploeg konden optrommelen, met als hoogtepunt een tweede plaats in 2007. Met een knalprestatie konden zij hun vorig jaar overleden patroonheilige Vic Van Schil postuum de nodige eer bewijzen.
Er waren ook vijf volledig nieuwe teams aan de start van de Ventoux op Rollen:
 • De Spurtbommekes, ploeg van de chiroleiding Heist-Centrum. Vier sportieve gasten met onder meer Nick Van Hoof, die in het verleden al een mooi palmares uitbouwde in de jeugdreeksen van de atletiek.
 • Nog meer jong geweld, met De Demerspurters, een aantal jeugdtalenten op de koersfiets, die in staat moesten zijn om de vonken uit de rollen te spurten.
 • Brakepoint, een ploeg met onder meer Filip Van Egdom en Tom Ceuppens, twee jongens die al eens een rit meedraaien in de wielen van de Nissorappers.
 • TVDP, de ploeg rond Dieter Bellekens, die een aantal vroegere schoolkameraden uit Sint-Lambertus rond zich verzamelde. De originele afkorting TVDP(A) staat voor " ’t is voor de pinten (achteraf)". Die pinten zouden ze dan wel moeten verdienen met een sterke prestatie vooraf.
 • "3 wespen en een gesneden brood": achter de ploegnaam, die verwijst naar een minder fraaie episode uit het Vlaamse wielerverleden, gingen enkele jeugdtrainers en sympathisanten van korfbalclub Joki uit Itegem schuil.
De wedstrijdformule was dezelfde als steeds, maar een niet onbelangrijk detail was dat de tijden dit jaar werden weergegeven tot op één honderdste (in plaats van één tiende in het verleden).

De proloog, een tijdrit per ploeg waarbij de tijden van alle teamleden worden opgeteld, werd gewonnen door de Fietsshop Racers, vóór de CD Bikers en Skinfit Team. Toeval of niet, deze ploegen vormden de top drie van het voorbije jaar. De drie grote favorieten van de avond waren dus meteen bekend. Spannend zou het in elk geval worden, want het verschil tussen de totaaltijden van de nummers één en drie bedroeg amper drie tienden.

Daarna werden ronden één en twee gereden. Dit leverde al enkele prangende duels en scherpe chrono’s op. In een rechtstreekse broederstrijd verwees het Pro Team van de Schotters het Team Verbeeck naar de onderste helft van de rangschikking. De drie grote favorieten lieten geen steek vallen en plaatsten zich vlotjes voor de finale, waarin ook de sterke Fikskes present tekenden, na een zeer sterke prestatie in de tweede reeks.

In de vier finalepoules werd gestreden voor de plaatsen in het eindklassement en kwamen renners van gelijk niveau tegen elkaar uit. Spektakel verzekerd!

Plaats dertien ging naar WTC 't Centrum, met 50% Stiggs-inbreng. Veertiende werden 3 wespen en een gesneden brood, natuurlijk onder voorbehoud van een negatief dopingplasje. Daarna volgde het Team Verbeeck (zijnde drie Verbeecks + één Cannaerts) en hekkesluiters werden de Djabbereers. Toch een dikke proficiat voor dit team, want zij waren de enigen die een dame in de selectie durfden opnemen. Charlotte weerde zich geweldig en werd helemaal niet weggespoeld temidden van al dat mannelijk geweld. Bravo Charlotte!

In de reeks voor de plaatsen negen tot twaalf toonde de Jutse Wielervrienden zich duidelijk de sterksten. Zij klopten de Stiggs, Brakepoint en TVDP. Deze laatste ploeg kon dan eindelijk beginnen aan hetgeen waarvoor ze gekomen waren, namelijk de pinten.

In de ritten voor plaats vijf tot en met acht trok het Schotters Pro Team, met een sterke Marino Buts (hij reed de zesde tijd van de avond) het laken naar zich toe. Met een vijfde plaats deden zij twee plaatsen beter dan vorig jaar. Voor de zesde plaats werd er gespurt tussen de Spurtbommekes en de Demerspurters, waarbij de Spurtbommekes zich de ware snelle jongens toonden. De Mottebollen, met zelfs enkele coureurs in jeansbroek, waren moegestreden en eindigden achtste.

Luc Hendrickx op weg naar een knaltijd in de finale Voor de wedstrijden van de "grote" finale kon weer opgewarmd worden op het ritme van de racegeluiden van Schumacher. Het werd een zinderende apotheose. Presentator Raf vroeg het publiek om het dak naar beneden te schreeuwen, en dat gebeurde bijna letterlijk: het smeltwater van de sneeuw op het dak van de parochiezaal begon op enkele plaatsen langs het plafond naar binnen te stromen. Ook de renners zelf maakten er een zinderende eindstrijd van. De Fikskes wonnen overtuigend de eerste rit en stonden na twee ritten nog steeds aan de leiding. Na de derde rit nam Skinfit over, maar het verschil met twee en drie bedroeg slechts één en twee punten. Uiteindelijk beslechtte Luc Hendrickx, met een superprestatie in de laatste rit, het pleit in het voordeel van de Fietsshop Racers. Een tweede overwinning op rij dus. Karel Michiels, die vorig jaar al aan zijn vrouw beloofd had om niet meer deel te nemen, zal in 2011 opnieuw tot echtelijke onderhandelingen worden gedwongen.

De snelste rit van de avond werd gereden door Luc Hendrickx van de Fietsshop Racers die in de finale een zeer sterke 16"94 neerzette. Het was alweer enkele jaren geleden dat er nog eens iemand in slaagde om onder de 17 seconden te duiken, een huzarenstukje dat voorheen nog maar drie renners voor mekaar brachten. Tweede in het klassement van de snelste renner eindigde Ward Vermeulen, trainer van de Demerspurters, die zijn beensnelheid demonstreerde aan zijn pupillen. Hij klokte 17"19. Derde werd Arno Crabbé van de CD Bikers met 17"33. Ook Chris Heylen en Stefan Kempenaers van het Skinfit Team doken nog onder de 17"50.

Het volledige uitslagenbord van onze 12e Ventoux op Rollen vind je trouwens hier.

Na de rit werden de actiefoto’s die tijdens de wedstrijd genomen werden door onze huisfotograaf Johan op het grote scherm geprojecteerd. (En je kan er nu nog eens van nagenieten op onze site in ons fotoalbum) Zo konden alle deelnemers zichzelf nog eens bewonderen op het grote scherm. En daar het door alle mist, ijzel, vorst en sneeuw toch te slecht zou zijn om zondag op de koersfiets te kruipen, werd het nog een lange nacht...


We zouden tenslotte via deze weg nog eens alle deelnemers, supporters en sponsors willen bedanken voor een meer dan geslaagde avond. Vooral de renners kunnen we niet genoeg bedanken want zonder hen natuurlijk geen spektakel.


- Pit -
Pit Lees je graag verder, lees dan ook
het verslag van de 13de Ventoux-op-Rollen
Overzicht