Jempi,Leffe,Ventoux op Rollen,Kiek
terug naar overzicht Ventoux-op-Rollen
VENTOUX OP ROLLEN 13
Scorebord      Scorebord Ventoux-op-Rollen

Verslag van 13e Ventoux-op-Rollen
Bekijk ook het fotoalbum van de 13e Ventoux-op-Rollen.
Ventoux op Rollen XIII - 3 december 2011Heel wat mensen dachten dat er een drukfout geslopen was in de affiche die onze 13de Ventoux op rollen aankondigde. Die dertien stond immers op zijn kop. Het was echter een bewuste ‘move’ die alles te maken heeft met bijgeloof in de wielrennerij. Sommige wielrenners, zoals Cancellara, hangen namelijk het rugnummer 13 ondersteboven. Vermits 13 een ongeluksgetal is en omgekeerd ongeluk gelijk is aan geluk, zou het hen op die manier geluk brengen.
Keukens Van Lommel, winnaars VoR13
Onze affiche sprong in elk geval in het oog, want vanaf het moment dat de inschrijvingen geopend werden liepen deze als een trein. Een maand voor het evenement was de deelnemerslijst al volzet! Zo dienden we spijtig genoeg enkele ploegen die graag hadden meegedaan teleur te stellen.

Door een laat forfait van de Fikskes moesten we in extremis dan toch nog op zoek naar een bijkomende ploeg, maar dank zij de mensen van Bike Center konden we snel een nieuwe 16de ploeg inschrijven.

Op de startlijst wemelde het van de debutanten-ploegen. Van de vorige editie tekenden slechts zes ploegen opnieuw present. Tot onze grote spijt ontbraken ook de titelverdedigers, de Fietsshop Racers. De twee andere ploegen die vorig jaar het podium mochten beklimmen waren echter wel paraat:
 • Keukens Van Lommel, het vroegere Skinfit Team werden reeds driemaal winnaar van de Ventoux op Rollen en belandden bij hun negen vorige deelnames nog nooit naast het podium. Dit jaar hadden zij weer een enorm sterke ploeg samengesteld met Chris Heylen, Bart Melis, Peter Janssens en Eric Vloemans.
 • CD-Bikers, de ploeg van fietsenmaker Chris Deckers, werden vorig jaar derde. Chris had blijkbaar vertrouwen in de sterkte van deze ploeg, want hij selecteerde dit jaar dezelfde renners.
Naast deze kleppers waren nog vier andere deelnemers van vorig jaar opnieuw van de parij:
 • De Mottebollen, de ploeg van schrijnwerker Gunther Meulders. Hen voorstellen op de Ventoux op Rollen is eigenlijk niet meer nodig. Gunther schreef voor de elfde maal op rij een ploeg in en nam zelf evenveel keer deel, goed voor een record.
 • TVDP, de ploeg van de rare afkorting (’t is veu de pinten). Ploegkapitein Dieter Bellekens hoopte dat hij de Zonderschotse concurrentieslag met de Pedaalridders en de Schotters in zijn voordeel zou kunnen beslechten.
 • De Spurtbommekes, een ploeg van chiroleiders van Heist-Centrum. Vorig jaar werden zij zesde, dit jaar hoopten zij stiekem op een beter resultaat, misschien wel een finaleplaats.
 • De Schotters, die al zo vaak deelnamen aan de Ventoux op Rollen. Om hun ambities kracht bij te zetten hadden zij zich herdoopt tot de Schotters - Special Force. Ook nu weer was ‘ouwe getrouwe’ Stefan Verbeeck erbij (zijn 9de deelname).
Bij de ‘nieuwe’ ploegen waren er twee teams die ooit eerder al eens deelnamen:
 • De Powerbikers, onze collega’s uit de bossen en de velden. We waren blij dat ze er nog eens bij waren.Voor deze Ventoux op Rollen hadden zij een blik jonge talenten opengetrokken, met onder meer Thomas Liekens en Senne Van Hoof.
 • Sponser Sport Food, de ploeg die twee jaar geleden meedeed onder de naam Beastie Boys. Dit was een ploeg om zeker naar uit te kijken, want naast profrenner Evert Verbist, deed ook Luc Hendrickx mee, de tijdsnelste van vorig jaar.
De andere acht ploegen waren absolute groentjes op onze Ventoux op Rollen:
 • Het S-team, bestaande uit vier kameraden die graag eens gaan fietsen. Hun ploegkapitein Luc beloofde tijdens een zware après ski aan enkele Nissorappers, waaronder onze voorzitter, dat hij wel eens zou komen meerijden op de rollen. En belofte maakt natuurlijk schuld...
 • De Pedaalridders, een ploeg van chiroleiding Zonderschot. Hun zwaarden hadden ze gelukkig thuisgelaten, maar hun ridderplunje niet. Net als hun naamgenoten uit de tv-serie haalden zij hun neus niet op voor een flinke portie gerstenat.
 • CD-Bikers Special, een tweede ploeg gevormd door fietsenmaker Chris Deckers met onder meer de Hallaarse wielervedette Michael Goolaerts en de tweelingzusjes Lodewijks. Beide meisjes hebben een rijkgevuld palmares op de piste en wilden hun snelle benen ook eens op de rollen demonstreren.
 • De Fintrofietsers Houtvenne. Zij fietsen samen naar hun werk en komen daarvoor elke ochtend samen aan de kerk in Hallaar, vlakbij de parochiezaal waar onze Ventoux op Rollen doorgaat. Zij konden dan ook niet op de deelnemerslijst ontbreken.
 • AVZK masters, vier fanatieke lopers die niet terugschrikken voor een serieuze inspanning. Met Robert en André Van de Broeck beschikten zij over twee pionnen die enkele tientallen jaren geleden vrij succesvol waren op de rollen.
 • Hak en Schup, een ploeg van veteranen-voetballers van de Rode Duivels Kaggevinne. Ploegkapitein Jimmy is een collega van Chris Heylen en Bart Melis, dat zegt voldoende.
 • ski-outlet.be, een ploeg rond Dietrich Diels, die zich al eens aan wedstrijden op rollen durft te wagen. In deze ploeg nam ook Stefan Kempenaers deel, één van de tijdsnelsten van het vorige jaar.
 • Bike Center, eveneens aangebracht door Dietrich Diels. Pikant detail was dat in deze ploeg de vrouw van Stefan Kempenaers (zie ski-outlet.be) zou meedoen. Een echtelijk duel op de rollen behoorde dus tot de mogelijkheden.
Koers rijden is zere rijden
Reeds vóór de start van de Ventoux op Rollen was de parochiezaal mooi gevuld met deelnemers en supporters. Het beloofde dit jaar een zeer sfeerrijke uitgave te worden.

De wedstrijden werd geopend door de Heistse burgervader Luc Vleugels, die alle ploegen veel succes wenste op deze avond. En zo begonnen we aan de proloog. Hierbij was de formule enigszins gewijzigd tegenover voorgaande jaren: de renners van eenzelfde ploeg reden nu niet meer tegelijk hun proloog, maar dienden elkaar af te lossen in een tijdrit over twee ronden. In deze proloog gaven de grote favorieten, Keukens Van Lommel, direct hun visitekaartje af. Zij pakten meteen de overwinning. Nochtans gaven de tweede en de derde, ski-outlet en Sponser Sports Food niet al teveel toe, waardoor met het oog op de einduitslag nog niks gezegd was.

Na de proloog kwamen de ploegen rechtstreeks tegen mekaar uit. In de eerste ronde werd bepaald wie daarna in de bovenste en de onderste gelederen zou strijden. Dit zorgde meteen voor enkele scherpe duels: Sponser Sport Foods en TVDP jumpten in extremis over de Fintrofietsers; het S-team haalde het nipt van de Pedaalridders en CD-Bikers Special; de Powerbikers namen in een millimeterspurt de maat van de Mottebollen.

Zo ging het verder in ronde twee: een fotofinish tussen Mottebollen en Hak en Schup en de Spurtbommekes die door Sponser Sport Food op het nippertje uit de finale gehouden werden.

In ronde drie werd dan het eindklassement vastgelegd. In de vier finalepoules kwamen ploegen en renners van gelijk niveau tegen elkaar terecht, wat steeds spannende wedstrijden opleverde.

In de eerste finalepoule werd gestreden voor plaatsen dertien tot zestien. Dertiende van de dertiende Ventoux op rollen werden de Schotters-Special Force. Met Nicky Lambrechts hadden zij ook de snelste renner van deze poule. Veertiende werden Hak en Schup, een resultaat dat zij volgend jaar kunnen proberen te overtreffen. Daarna volgde Bike Center met hun last-minute team. De RodeLantaarn tenslotte was voor de AVZK Masters. Zij ondervonden dat zelfs een stalen conditie niet kan weerstaan aan de tand des tijds. Toch verdienen zij onze bewondering, want zij durfden het opnemen tegen ploegen met renners die vaak twee- en soms zelfs driemaal jonger waren.

In de poule voor plaatsen negen tot twaalf gingen de CD-Bikers Special sterk van start. Dana Lodewijks legde haar drie mannelijke tegenstrevers er netjes op in de eerste reeks. Ook haar zus Steffi weerde zich kranig. Toch konden zij niet verhinderen dat de Fintrofietsers een voorsprong konden uitbouwen. In de slotrit van deze poule kwamen vier snelle jongens tegen mekaar uit. Drie van hen doken onder de 18 seconden: winst voor Michael Goolaerts (CD-Bikers Special) in 17"50, enkele banddikten vóór Fintrofietser Eric Braes en Pedaalridder Joost Heremans (schoonzoon in spe van onze sponsor, nvdr). Tegen al dit geweld moest zelfs een sterke bink als Bart Bogaerts zich gewonnen geven. Uiteindelijk wonnen de Fintrofietsers de reeks en werden negende. Daarna volgden CD-Bikers Special, Mottebollen (met Sam in de onvermijdelijke jeansbroek) en Pedaalridders.

In de groep die in de clinch ging voor plaatsen vijf tot acht heersten de Spurtbommekes. Zij bewezen dat ze over een keurig uitgebalanceerd geheel beschikten (minder dan anderhalve seconde tussen de tijd van hun beste en minst snelle renner) en wonnen overtuigend de poule. Tweede, en zesde in de eindstand, werd het S-team, waarbij Mario Haelewaeters met 17"07 een supersnelle tijd realiseerde. Daarna volgden de Powerbikers. Als we volgend jaar slijk en bosgrond op het podium uitstrooien eindigen zij zeker hoger. Twaalfde werden TVDP (misschien toch al teveel van die P geproefd?).
Bart Melis, snelste renner VoR13
En dan was het tijd voor de grote finale. Formule I-beats warmden de renners op. De spanning in de zaal liep op. De eerste twee ritten werden gewonnen door de jongens van ski-outlet.be. Ook na de derde rit stonden zij nog aan de leiding. Maar met een formidabele eindspurt van Bart Melis trok Keukens Van Lommel het laken naar zich toe. Bart versloeg in een rechtstreeks duel Luc Hendrickx, de snelste van vorig jaar.

Eindelijk dus opnieuw een overwinning voor het team van Chris Heylen. Tweede plaats was voor ski-outlet.be, een mooi debuut op de Ventoux op Rollen. Het brons ging naar Sponser Sport Food en de vierde plaats naar de CD-Bikers.

In de ultieme finalerit, realiseerde Bart Melis de snelste tijd van de avond, een fabelachtige 16"51. Deze tijd komt in de top drie van de all time ranking en is zonder meer de snelste tijd sinds we tot op 1 honderdste kunnen chronometreren. Het was vier jaar geleden dat er nog eens iemand zo snel ging op de Ventoux op Rollen. Tweede in het klassement van de snelste renner eindigde Mario Haelewaeters (S-team) met 17"07. Derde werd Arno Crabbé van de CD Bikers met 17"26. In totaal doken liefst dertien renners onder de 18 seconden, tegenover slechts zes vorig jaar.

Natuurlijk zou een dertiende organisatie niet de dertiende zijn als er niets verkeerd zou lopen. Zo ging de verfilming van de finalerit van dit jaar de mist in. Foto’s van de avond zijn er echter méér dan voldoende. Je vindt ze, evenals alle uitslagen, elders op onze site (volg de links bovenaan de pagina).

Tot slot bedanken wij alle deelnemers, sponsors, supporters en sympathisanten voor deze zeer geslaagde editie. En wij geven iedereen rendez-vous op een mogelijke veertiende editie van de Ventoux op Rollen.- Pit -
Pit Lees je graag verder, lees dan ook
het verslag van de 14de Ventoux-op-Rollen
Overzicht