Buitenlandse avonturen van WTC Nissorap.

6-10 september 2006: Lenzkirch (Zwarte Woud)


Bekijk ook het fotoboek van onze Zwarte Woud-reis
Lenzkirch 2006 (het A-verhaal)

door Pit
Pit

Voor de allereerste keer ging onze traditionele jaarlijkse septembertrip niet naar Frankrijk. Nee, we gingen naar het Zwarte Woud. Een stemming meerderheid tegen minderheid had hierover beslist. Deze bestemming werd gezien als het ideale compromis tussen de klimambities van de (schaarse) A’s en de culinaire ambities van de (talrijke) B’s.

culinaire ambities?

Nu kan je jezelf wel voorstellen dat sommige A’s sceptisch waren: die Duitse pinten in plaats van de Franse wijn, daar konden ze zich nog wel in vinden, maar zouden er daar in het Schwarzwald wel echte bergen zijn? En zouden die dan wel steil en vooral hoog genoeg zijn om voldoende uitdaging te bieden aan de geoefende fietser?

Hoe dan ook, met een topbezetting van 15 Nissorappers vertrokken we vanaf 6 september - naar aloude gewoonte in diverse pelotonnetjes - naar het toen nog gemoedelijke Lenzkirch. Dat is een bescheiden kuuroord in het Hochschwarzwald, een tiental kilometer ten oosten van de Titisee. Het centrum van Lenzkirch, dat in het dal van de Haslach ligt, bevindt zich op een hoogte van zowat 800 meter. De volgende dagen zou blijken dat dit stadje voor onze club een ideale uitvalsbasis vormde om het zuidelijke Zwarte Woud grondig te verkennen.

Want het Zwarte Woud is een mooie streek, je kunt er schitterende fietstochten maken, zolang je de hoofdwegen mijdt (vooral de drukke Schwarzwaldhochstraße). Tijdens de periode van onze trip, begin september, was gelukkig de grootste vakantiedrukte al weggeëbd. Echte bergen zijn er natuurlijk niet in het Zwarte Woud, de hoogste top is de Feldberg met zijn 1493 meter. De desolaatheid van het pure hooggebergte zal je er dan ook niet vinden, de aanwezigheid van de mens is nooit ver weg. Maar het mooie en geaccidenteerde landschap biedt mogelijkheden genoeg om zowel inspannende als ontspannende fietstochten te maken. Doordat het bovendien ook de hele tijd prachtig weer was kunnen we nu terugkijken op een supergeslaagde reis.

 • Dag 1:
  Woensdag 6 september: verkenningsrit (76 km)
 • Dag 2:
  Donderdag 7 september: Freiburg (144.6 km)
 • Dag 3:
  Vrijdag 8 september: Blauen (97.2 km)
 • Dag 4:
  Zaterdag 9 september: Kandel (136.5 km)
 • Dag 5:
  Zondag 10 september: epiloog (56.7 km)
- Pit -